Allmänt

Fiskdamm

Jordkällare

Växthus



Höns

Komposter

Köksträdgård

Stenmurar


Allmänt

"Ett organiserat kaos" har någon av besökarna kallat de många perennrabatterna, troligen för att det finns så många olika växter och att det växer så det knakar. Rabatterna har lite olika färger t ex domineras dammens sydsida i början av sommaren av gulgrönt från hostor och daggkåpor och blålila från bl a stäppsalvior. Överallt finns bra marktäckare som skyddar marken mot uttorkning men också ger en vacker matta.

Fiskdammen

med sin "monet-inspirerade" kinabro utgör ett blickfång för besökarna. En sagolik och kraftfull näckros täcker den stora dammen och ger bra "hägerskydd" till hundratals guldfiskar . En vattentrappa syresätter vattnet efter att ha renats i ett biologiskt filter. En del av vattnet går till en mindre groddamm, som utgör en rotzon, och via en bäck tillbaks till dammen.

Jordkällaren

murades 2001 och har två rum, ett för rotsaker och ett för frukt. Vintertid håller den fyra plusgrader. Källaren täcks av cirka en meter jord runt om, där svarta vinbär, liguster, kungsljus, rudbeckior med flera ger skyddar mot solen. "Kronan på verket" är en privat solplats på toppen. Golvet består av ett tjockt lager makadam. Jordkällaren delar på ett naturligt sätt upp trädgården i olika rum.

I växthuset

trängs sommartid några vinrankor med minislanggurkor och tomater som täcks med gräsklipp för att inte torka ut och för att få näring. Under vintern förvaras en myrten, Afrikas blå lilja och en tvåfärgad kamelia här tillsammans med hundratals egna penséplantor. Alla passas då av en frostvakt.

Hönsen

bidrar till kretsloppet med sin "dynamitgödsel", sprider allmän trivsel med sina skrockanden och förser inte minst alla grannar och övriga kunder med smakfulla ägg. Höst, vinter och tidig vår deltar hönsen även i trädgårdsarbetet genom att systematiskt rensa rabatterna från ogräs och skalbaggar och på köpet lämna kvar lite gödsel.

Komposterna

är ett "måste" i en kretsloppsträdgård. Två tar hand om allt komposterbart trädgårdsavfall inkl allt det hönsen producerat under sina sittpinnar. En åretruntkompost nära köket tar hand om hushållsavfallet och mulltoan det "egna" avfallet. I samtliga komposter arbetar särskilda kompostmaskar och påskyndar nedbrytningen till mull.

Köksträdgården

har fyra odlingsrutor som växelbrukas, dvs man byter gröda efter varje år. Allt odlas helt giftfritt och täcks med gräsklipp eller annat som finns till hands. Dessutom finns ett gäng smulgubbar som bjuder på söta välsmakande bär. Det gör även de amerikanska blåbären om inte nån fågel kommit först. Hallon och taggfria björnbär brukar ge god skörd, godast att stoppa direkt i munnen.

Stenmurarna

av natursten i den södra delen minskade lutningen på marken och pryds av planterade fetbladsväxter. Det gör även den vackra "vildmuren" mellan de två fastigheterna där varje växthål dräneras av en slang för att förhindra att stenen fryser sönder.